Eintopf - danie jednogarnkowe

Wiele smaków w jednym garnku, czyli niemiecki Eintopf z fasolką szparagową

by

Całe danie, składające się z wielu pysznych składników –  w jednym garnku.

Wiadomo, co się za tym kryje: mniej zmywania!

W dodatku, Eintopf to danie, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów.

Dziś podajemy przepis na Eintopf z fasolką szparagową.

Co trzeba przygotować?

  • Kilogram zielonej fasolki szparagowej ( w razie potrzeby, może być również mrożona),
  • 25 dag kiełbasy,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • Kilka plasterków wędzonego boczku (przyznaję, daję ich co najmniej 10 ;P),
  • 2 ziemniaki,
  • Olej lub oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki octu (niekoniecznie),
  • 1/2 litra wywaru mięsnego, a także przyprawy:
  • świeży cząber, sól i pieprz.

Jak przyrządzić Eintopf?

  • Fasolkę – pokroić na niewielkie kawałki,
  • Cebulę  – w drobną kosteczkę,
  • Kiełbasę – w plasterki.

Kiełbasę z boczkiem podsmażyć na odrobinie oleju lub oliwy.

Dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć.

Dolać bulion i przyprawić.

Wrzucić fasolkę szparagową i cząber, przykryć i dusić pół godziny na małym ogniu pod przykryciem.

Na sam koniec dodać starte (na tarce o małych oczkach) ziemniaki.

Wyjąć cząber.

Ewentualnie dodać ocet.

Podawać w głębokich talerzach.

Smacznego!

Eintopf z fasolką szparagową
Eintopf z fasolką szparagową

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.